Aikido is een budokunst, die begin twintigste eeuw in Japan is ontwikkeld door Morihei Ueshiba. Op jonge leeftijd begon deze met het bestuderen van verschillende gewapende - en ongewapende krijgskunsten.
Uiteindelijk creëerde Ueshiba een eigen stijl, waarin hij doelbewust harmonie zocht in het contact met de tegenstander. Hij streefde er naar de beweging van de aanvaller op te nemen en deze te gebruiken.O'Sensei, Morihei Ueshiba

Anders gezegd: hij zocht niet de directe confrontatie maar boog de energie als het ware om. Op die manier ontstond er geen botsing, zo redeneerde Ueshiba.

 

De bedoeling van aikido is dat er zo min mogelijk fysiek geweld wordt gebruikt: de nadruk ligt op controleren, niet op uitschakelen.
In de beoefening van aikido wordt verder gebruik gemaakt van een stok (jo), mes (tanto) en houten zwaard (boken). De meer geoefende aikidoka zal in het hanteren van de wapens steeds meer een direct verband zien met het ongewapende aikido: de hand beweegt op dezelfde manier als bijvoorbeeld het zwaard.

 

Typerend voor aikido zijn de sierlijke, dans-achtige, cirkelvormige bewegingen. Dat maakt alleen al het kijken ernaar de moeite waard.
De stijl aikido waarin ik lesgeef, heet aikikai. Dit is geen directe zelfverdediging, maar meer een manier om te leren omgaan met de agressie van een aanval. Dat maakt aikido bijzonder geschikt voor beoefening voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Wel heb ik een ondergrens van 16 jaar. Dit omdat aikido gericht is op controle van de gewrichten. Voor jonge kinderen dus niet geschikt.

 

Let wel: de trainingen zijn fysiek redelijk inspannend. Het trainingstempo is voor de beginners licht en in een rustig tempo.
Maar na afloop zul je gegarandeerd al je spieren van top tot teen voelen! Dit komt mede door alle valtechnieken. Je krijgt sterke buik- en rugspieren door aikido.

 

Een laatste waarschuwing: aikido is niet makkelijk.
Aikido is soms regelrecht frustrerend. Je denkt dat je het nooit zult leren. Eigenlijk blijf je altijd leren zolang je op de mat staat.
Voor beginners is het eerste jaar soms ronduit lastig.
Er zijn geen kata’s die je op de automatische piloot thuis kunt uitvoeren. En dat terwijl aikido er op de mat zo simpel uitziet.
Maar als je door dat moeilijke eerste jaar komt, begint er iets te veranderen.
En dan wordt aikido een levenslange liefde die je nooit meer loslaat.

 Kom je meedoen en het beleven?

 

Nico Braakman

leraar Stichting Aikidoschool Mushotoku